Després d'un temps de sequera d'articles al blog, aprofito que avui he actualitzat la raspberry amb una SD Samsung EVO+ de 64GB, canviant l'anterior Samsung EVO de 32GB per explicar com canviar-la. Segons aquesta entrada del blog geek.com sembla que la que millor pot anar per a tenir el sistema operatiu de la raspberry es la EVO+ aquesta perque té millor rendiment en lectures/escritpures aleatories. Aprofitant que al mediamarkt tenien la de 64GB per "només" 22€ he decidit canviar-la.

Migrar raspbian microSD

He tingut el sistema aturat durant gairebé una hora, però ha valgut la pena. El primer ha estat aturar la raspberry i treure'n la microSD. Aleshores la he posat al ordinador i amb fdisk -l he vist que estava posada a /dev/mmcblk0
fdisk mmc

Vist això, cal fer un dd bs=4M if=/dev/mmcblk0 of=/home/marc/raspiSD.img status=progress
dd
si no poséssim l'status=progress no diria res, només quedaria bloquejada la línia de comandes fins que acabés. Afegint aquesta línia veiem quant porta.

Fet així ha trigat uns 20 minuts en llegir la SD completa (els 32GB d'origen). Si hagués estat més viu, hauria pogut pensar a redimensionar la partició root per a fer-la més petita i així hauria de copiar menys dades i hauria trigat menys.

Un cop acaba toca treure la targeta original i posar la nova. Un altre cop faig fdisk -l i veig que també està a /dev/mmcblk0. Ara cal fer el pas invers, copiar del fitxer que hem fet abans a la SD, així que executem dd bs=4M if=/home/marc/raspiSD.img of=/dev/mmcblk0 status=progress. Això ha trigat una mica més que la lectura, una mitja hora. Un cop fet això ja l'he pogut posar a la raspberry i ha arrencat tot fantàsticament, però la partició seguia sent de 32GB en lloc dels 64. Ho he arreglat executant raspi-config i triant la opció "1 Expand Filesystem". Això amplia la partició arrel per a que ocupi tota la targeta. Un cop fet, reiniciem la raspberry i ja està!
screenshot\_20161115\_213352

Previous Post Next Post