Des de fa un mes i mig més o menys, quan intentava aturar el portàtil des de l'escriptori (KDE/Plasma), em tornava a la pantalla de login (SDDM), i si provava d'aturar el sistema des del SDDM no s'aturava tampoc. Havia de entrar a una consola amb Ctrl+Alt+F1 i aturar amb shutdown -h now com a root. Després de moltes actualitzacions i no solucionar-se el problema, vaig posar un mail a les llistes de debian demanan auxili, i em van donar un cop de mà, apuntant on podia estar el problema.
Resulta que al haver instal·lat el meu portàtil amb jessie quan era testing, al passar a stretch vaig conservar el mètode d'arranc antic sysvinit. Ara el sddm i kde depenen del component systemd-logind per a fer comprovació d'autoritzacions, i al arrencar amb sysvinit no les feia correctament i donava problemes.
Seguint aquesta pista, vaig començar a mirar que podia fer, i seguint les instruccions del wiki de debian vaig decidir provar d'arrencar amb systemd. Per a fer això, només cal apretar la tecla "e" al grub i afegir la instrucció init=/bin/systemd
Arrencant d'aquesta forma si que funcionava el reiniciar i apagar, i no semblava haver-se trencat res, així que vaig decidir fer permanent el canvi, seguint les instruccions del mateix wiki, només calia instal·lar el paquet systemd-sysv així que només calia fer un apt-get install systemd-sysv i llestos, ja funciona tot.

shutdownkde

Previous Post Next Post