Aquest bloc corre sobre una raspberry Pi que tinc a casa, i sempre que em volia connectar des de casa, havia de posar la IP o tenir editat el fitxer hosts de l'ordinador.

Se'm va acudir de fer que la raspberry fes també de servidor DNS per la xarxa de casa, i buscant per internet vaig trobar aquesta entrada a ducky-pond.com que em va solucionar els problemes. A continuació detallo els passos.

El primer va ser instal·lar el pdns-server i les dnsutils
sudo apt-get install dnsutils pdns-server

Després cal editar el fitxer /etc/powerdns/pdns.conf i afegir les entrades:
recursor=<servidor dns on redirigir les peticions que no tenim definides (jo faig servir 8.8.8.8)>
allow-recursion=<adreces xarxa interna, per ex.192.168.0.0 24>

Un cop fet això, podem provar que s'estiguin redirigint correctament les peticions, per a fer això, cal reiniciar el servidor powerdns i fer la petició d'alguna web al servidor local.
sudo service pdns restart nslookup google.com localhost
Hauria de retornar alguna cosa com això:
nslookup

Fet això, només cal definir les zones que volem que serveixi el nostre servidor. Per a això, editar el fitxer /etc/powerdns/bindbackend.conf. Jo l'he deixat així:
zone "bres.cat" { type master; file "/etc/powerdns/bres.cat.zone"; allow-update { none; }; };
Aleshores cal crear el fitxer que s'acaba de definir (/etc/powerdns/bres.cat.zone) i posar els hostnames que resoldrem, jo he fet el següent:
$ORIGIN bres.cat ; base for unqualified names $TTL 1h ; default time-to-live @ IN SOA ns.example.com hostmaster.bres.cat ( 1; serial 1d; refresh 2h; retry 4w; expire 1h; minimum time-to-live ) marc IN A 192.168.1.200 temps IN CNAME marc

Fet això ja ho tenim, només cal que el router doni per DHCP la IP de la raspberry com a servidor DNS i ja estarà, des de la xarxa interna accedirem bé als noms externs.

Previous Post Next Post