Fa dies que vaig fent-li voltes a fer una secció d'articles on expliqui com funciona la tecnologia que actualment fem servir, perquè sovint em trobo amb gent que sap que les coses funcionen, però no saben com. Pensant en la tercera llei d'en Clarke, que diu que "Tota tecnologia prou avançada és indistingible de la màgia" i el meu afany per creure que la màgia no existeix he decidit escriure això.
A aquesta primera entrada intentaré aclarar una mica els conceptes de la connexió a Internet.
Internet, com hem sentit de vegades és "una xarxa de xarxes", el concepte xarxa es bàsicament un grup d'equips connectats entre si de forma que poden compartir dades.
A casa nostra, si tenim un router ja tenim una xarxa, i si ho configurem, podríem compartir carpetes, fitxers, música, videos... Entre els ordinadors, mòbils i tots els dispositius que estiguin conectats al router, ja sigui per cable o inalàmbricament per Wifi. Això es independent de tenir o no connexió a internet. El dibuix de la xarxa quedaria així:
Partint d'aquesta configuració, si el router es un router ADSL o bé està connectat a un ONT de fibra òptica, o bé és un router 3G/4G ja tindriem connexió a internet, que bàsicament el que fariem es connectar amb altres ordinadors que ens serveixen per exemple aquest blog, o els ordinadors de google que proporcionen un servei de cercador, o qualssevol servei d'Internet, al final ens el proporciona un ordinador. Acostumen a ser ordinadors més potents que els que tenim per a ús domèstic i s'anomenen servidors, però bàsicament son el mateix.
Els proveïdors d'Internet fix (sobre ADSL o sobre fibra òptica) ens parlen sempre de conexions de "Megues", 20Mb, 50Mb, 300Mb, Simètrica, Assimètrica,... Aquests conceptes corresponen al següent:
Els Megues dels que ens parlen, sòn la velocitat amb la que podem rebre dades d'Internet, i normalment no limiten el màxim de dades que es poden descarregar/pujar. Aquesta velocitat es mesura en Megabits per segon, però quan descarreguem coses d'Internet, el navegador ens ho mostra en Megabytes per segon, que es una unitat 8 cops més gran, per tant, si tenim una connexió de 20Mb, podrem descarregar a un màxim de 20Mbits/8 = 2,5 MBytes
També hi ha la velocitat de pujada, que a l'ADSL sempre havia estat menor, pel propi concepte d'ADSL (Asymetric Digital Suscriber Line). Al principi de les connexions de fibra, seguien el mateix concepte d'assimetria, però últimament ja estan venent connexions amb la mateixa velocitat de pujada que de baixada, aquestes son les connexions simètriques.
Sobre les connexions del telèfon mòbil, pot sortir per Wifi connectat a un router de casa, amb la velocitat de la connexió d'Internet que tinguem contractada. Un cop estem fora d'una Wifi, el mòbil es connecta per 2G, 3G, HSPDA o 4G. Bàsicament son diferents tecnologies de connexió, ordenades de menor velocitat a major velocitat, i en aquest cas, els plans de dades per a telèfons mòbils que ens venen les empreses subministradores, es mesuren en "Megues" o "Gigues", però no son de velocitat, sino de dades totals descarregades/pujades, sempre a la màxima velocitat que permeti la connexió que tinguem en el lloc on ens trobem. Per tant, hem d'anar amb compte amb l'ús que fem de la connexió de dades des del mòbil ja que està limitat el màxim de dades que podem fer servir cada mes. Per això es convenient fer servir una xarxa Wifi de confiança sempre que ens trobem a prop d'alguna.