Reprenc la sèrie d'articles sobre l'evolució de la tecnologia informàtica per allà on ho havia deixat, al 1995 amb un Pentium 100MHz i Windows 95, sense gravadora de CDs, ni tampoc connexió a Internet. Internet? Vols dir que n'haviem sentit a parlar fins aleshores?

Després de descobrir les bondats d'un sistema multitasca com el Windows 95, i patir els famosos "pantallassos blaus"[caption id="attachment_91" align="aligncenter" width="300"]Pantalla d'error que apareixia en penjar-se el sistema a partir de Windows 95 Pantalla d'error que apareixia en penjar-se el sistema a partir de Windows 95[/caption]
El següent pas en l'evolució de l'informàtica d'estar per casa va arribar l'any 1998 amb el Windows 98, que va arribar a casa acompanyat d'un Pentium II a 333MHz, 64MB de RAM i 40GB de disc dur, tot una bèstia parda en comparació amb l'anterior.
Tot i això, el més destacable es que hi havia un programa que venia de sèrie, que es deia "Internet Explorer", i que al obrirlo donava un error de "No se puede mostrar la página", que no sabiem ben bé de que anava.
[caption id="attachment_105" align="aligncenter" width="300"]Error de "No se puede mostrar la página" de l'Internet Explorer Error de "No se puede mostrar la página" de l'Internet Explorer[/caption]

També l'ordinador en si tenia uns connectors molt estranys per la época, en lloc del típic connector del que sortien pius o tenien forats per a que hi entressin, aquest era rectangular i molt petit, amb una peça de plàstic enmig:
[caption id="attachment_93" align="aligncenter" width="257"]Ports USB al darrere d'una torre d'ordinador Ports USB al darrere d'una torre d'ordinador[/caption]

Aquests connectors s'anomenaven USB, i fins aleshores no hi havia cap perifèric que es pogués connectar a ells, el ratolí i el teclat anaven pel PS/2 (anteriorment el ratolí havia anat pel port de sèrie) i les impresores pel port paral·lel.
A ningú se li acudia que s'hi podria connectar a aquest nou connector, però si l'havien posat seria per alguna cosa. Qui havia de dir que a dia d'avui siguin els ports més utilitzats dels ordinadors, i hi hagi de tot per connectar a aquest port, des d'impressores, ratolins,..., fins a ventiladors, neveres i llençamissils.

Al cap d'un temps, va fer falta un escàner i voilà, anava connectat al famós port USB que ningú sabia perque servia. Deuria rondar l'any 99 o cosa així. El primer escàner a casa! Una nova fita tecnològica acomplerta, ara ja podriem digitalitzar documents i fer fotocòpies sense sortir de casa. Només faria falta renovar la antiga impresora de cartutx de tinta en blanc i negre per una de color per a poder fer copies en color.

També recordo la passada fugaç del Windows ME (Millenium edition) que va arribar amb el canvi de segle i de mil·leni, que prometia millorar l'anterior Windows 98, pero va resultar ser un fiasco total, ja que no aportava cap novetat de cara a l'usuari i a més donava "pantallassos blaus" molt sovint.

Per aquesta època ja començava a haver qui tenia connexió a internet, i podia veure notícies, fòrums, participar a xats i baixar coses des de la xarxa, a casa trigaria una mica més en arribar, però tampoc massa, i va arribar de la mà d'un US Robotics de 56KB, amb el seu característic so al connectar.

[caption id="attachment_95" align="aligncenter" width="300"]Mòdem a 56kb de US Robotics Mòdem a 56kb de US Robotics[/caption]

La opció triada va ser un abonament de 50 hores mensuals a gastar entre les 10 del vespre i les 8 del matí entre setmana i els caps de setmana des del dissabte a partir de les 14:00 fins les 8 del matí de dilluns. Tot això a la velocitat dels 56k i perdent l'opció de parlar per telèfon mentre estàvem connectats. Tota una ganga!

A continuació va arribar la gravadora de CDs, que amb gran emoció vam instal·lar a casa entre tots obrint la caixa de l'ordinador, que gravava fins 8x, el que significava que en 12 minuts podia tenir enllestit un CD si no hi havia problemes, però per si de cas sempre la feia servir a 2x o 4x com a molt, per no fer malbé el disc.
[caption id="attachment_99" align="aligncenter" width="300"]Gravadora de CDs Creative 8x4x32 Gravadora de CDs Creative 8x4x32[/caption]

Amb aquestes tecnologies entravem al nou mil·leni, i al Segle XXI, una connexió a internet a 56KB i una gravadora de CDs capaç de crear un disc en menys d'un quart d'hora.

A la següent part continuaré amb l'aparició de les connexions d'ADSL i fibra, i els lectors i gravadores de DVD, que ja gairebé no els utilitzem, però que fa prop de 10 anys eren la última novetat.

Previous Post Next Post