Continuem allà on ho haviem deixat, som a l'any 2000, amb connexió de 56kb a internet, que ens deixa sense poder parlar per telèfon mentre estem connectats, i amb ordinadors amb gravadores de CD. Pentiums II i es començen a veure els Pentium III, i gairebé tothom va amb Windows 98 i ME, algú s'ha passat al Windows 2000, que estava pensat per empreses i era més estable que els 98 i ME, però aquests eren una minoria.
També hi havia algun privilegiat que tenia un iMac G3, que era una cosa estranya, un monitor que ja duia tots els components a dins, i anava amb un sistema operatiu estrany que s'anomenava Mac OS. De portàtils encara no en tenia ningú a casa, només en tenien a les empreses i era estrany veure a algú amb un maletí de portàtil pel carrer.

També va aparèixer un format de compressió d'audio anomenat MP3, que es va fer popular gràcies al napster, un programa de descàrregues pirates molt popular aleshores, i el primer cas que va ser jutjat per piratería i tancat.
[caption id="attachment_114" align="aligncenter" width="300"]Pantalla de cerques del Napster[/caption]

Com que parlava a la primera entrada sobre smartphones i tablets, trobo que cal esmentar en aquest punt, que en aquestes dates 2000-2001 començaven a popularitzar-se els telèfons móbils. Un dels que més exit van tenir de la época va ser l'Alcatel One Touch Easy, també es veien Motoroles, Ericssons, Philips i poca cosa més. No cal dir que aquests teléfons tenien una pantalleta en blanc i negre amb dues línies de text i sense bluetooth, ni connexió a internet, ni "politonos"...

Tornem als ordinadors, a l'Octubre de 2001 es va llançar al mercat el Windows XP, que tenia uns requeriments de maquinari molt elevats en comparació amb els anteriors. A casa va arribar acompanyat d'un Pentium III a 1GHz amb 128MB de RAM i 100GB de disc dur.
[caption id="attachment_113" align="aligncenter" width="300"]Pantalla d'arranc del Windows XPPantalla d'arranc del Windows XP[/caption]

Aquest ordinador també portava de sèrie un lector de DVDs en lloc del lector de CDs, igual que com va passar quan van aparèixer els CDs, de moment el lector de DVD només servia per a veure pel·lícules, ja que tots els programes i jocs es distribuïen en CDs.

Aleshores per reis va arribar el primer reproductor d'MP3, un Samsung Yepp amb 32 MB de capacitat, on hi cabien unes 12 o 15 cançons. Anava connectat encara al port paral·lel
[caption id="attachment_116" align="aligncenter" width="280"]Samsung Yepp YP-E32Samsung Yepp YP-E32[/caption]

Al cap d'un parell d'anys, cap al 2003 va apareixer el primer MP3 en format pen drive de 128 MB, molt més pràctic que l'anterior, encara que amb un disseny molt més senzill.
[caption id="attachment_117" align="aligncenter" width="300"]MP3 en format Pen Drive MP3 en format Pen Drive[/caption]

Aquests MP3 van popularitzar-se molt i va ser el primer pas també per a la popularització del USB, ja que a alguns se'ls va acudir fer servir aquests gadgets per a transportar fitxers, cosa que va donar evolucionar fins a convertir-se en Pen Drives, tan estesos actualment. Cap al 2005 estaven tan estesos que les disqueteres van començar a desaparèixer. ja que els nous ordinadors no muntaven ja aquests dispositius.

Al 2004 van començar-se a populalitzar-se les connexions ADSL a les cases, les velocitats de connexió d'aleshores eren 256Kb de baixada i 128Kb de pujada. Que comparat amb els 56Kb anteriors eren una millora destacable, a més de que anaven amb tarifa plana, amb preu fix mensual podent tenir la connexió sempre activa. Els routers que es subministraven no tenien opcions de wifi encara, perquè tal com deia abans, no s'havien popularitzat els portàtils, i els mòbils encara ni es plantejava que poguessin necessitar una connexió wifi.

A la propera entrada ens aproparem ja a l'actualitat, fent el resum de les novetats tecnològiques del 2005 al 2010.

Previous Post Next Post