Faig una pausa a la sèrie d'articles sobre l'evolució de la tecnologia de consum per a explicar l'experiència d'instal·lar la distribució Debian de GNU/Linux.

Després de 6 anys amb Kubuntu instal·lat al meu portàtil, m'he decidit a fer una reinstal·lació, perquè ja es una màquina vella i ha viscut unes 12 actualitzacions de sistema operatiu, i ja començava a anar lent.
A l'hora de reinstal·lar, en lloc de tornar a posar kubuntu, em vaig decidir per posar debian, i com que m'ha donat força més guerra del previst, he fet un article per a explicar els problemes que m'he anat trobant i les solucions.
Com que sóc un usuari convençut de l'escriptori KDE, vaig optar per descarregar la versió del CD d'instal·lació amb KDE, basat en debian testing (jessie).

Després de fer una copia a un disc extern USB del contingut del meu directori "home" vaig reiniciar amb el CD d'instal·lació posat, i després d'uns quants passos de l'instal·lació ja em vaig trobar el primer error, on es queixava de que no tenia el driver de la xarxa wifi:
[caption id="attachment_88" align="aligncenter" width="300"]Error de l'instal·lador de debian, on demana el driver iwlwifi Error de l'instal·lador de debian, on demana el driver iwlwifi[/caption]

Vaig optar per continuar la instal·lació passant de l'error, connectat a la xarxa per cable directament, esperant que l'instal·lador sol fos capaç de baixar-se i instal·lar el controlador.
Després de completar la instal·lació amb les opcions d'entorn d'escriptori i portàtil ja va arrencar automàticament a l'escriptori KDE.

La primera sorpresa que em vaig endur, es que no detectava la targeta de la wifi, per tant, l'instal·lador no havia fet la feina que m'esperava que fes. Per a solucionar-ho, encara connectat a la xarxa per cable vaig haver d'editar el fitxer /etc/apt/sources.list, afegir les opcions non-free i contrib a les línies del repositori principal, quedant de la següent forma:

deb http://ftp.es.debian.org/debian testing main non-free contrib deb-src http://ftp.es.debian.org/debian testing main non-free contrib

Un cop afegides aquestes línies, actualitzar els repositoris i instal·lar el paquet firmware-iwlwifi
apt-get update apt-get install firmware iwlwifi

I després de fer això, reiniciar el sistema. Un cop arrencat de nou ja veia les xarxes wifi disponibles, així que em vaig connectar a la wifi de casa, però no acabava d'anar tampoc.
Deia que havia connectat bé, però no responia cap pàgina d'internet ni tampoc cap altre màquina de la xarxa local de casa. Després de mirar-m'ho una mica, vaig veure que encara intentava sortir per la xarxa de cable que ja havia desconnectat, però que misteriosament encara tenia una adreça IP assignada. Per a arreglar-ho, vaig haver de fer un ifdown eth0 && ifup eth0

Amb la xarxa wifi arreglada, vaig anar pel següent pas, instal·lar el controlador propietari de la targeta gràfica nvidia, ja si bé el que el que venia de serie (nouveau) funcionava, en rendiment que donava no era excessivament bo. Per a instal·lar el controlador de la gràfica, vaig haver d'instal·lar els paquets nvidia-kernel-dkms nvidia-glx nvidia-xconfig amb la següent instrucció: apt-get install --install-recommends --install-suggests nvidia-kernel-dkms nvidia-glx nvidia-xconfig
A continuació executar
nvidia-xconfig reboot

La següent cosa a configurar es el bluetooth, que no apareix la icona a la safata del sistema. Per a això només cal instal·lar el paquet bluedevil

[caption id="attachment_102" align="aligncenter" width="300"]Instal·lació del paquet bluedevil Instal·lació del paquet bluedevil[/caption]

Un cop fet això, després de tancar la sessió i tornar a entrar ja tenim la icona del bluetooth a la safata del sistema i podem fer-lo servir.

Previous Post Next Post