Finalment va arribar com estava previst el portàtil de mysn.de, un P304 amb dos discs, un SSD de 128GB i un "normal" de 500GB.
He aconseguit instal·lar debian testing amb KDE. Per a fer l'instal·lació vaig fer servir la ISO de debian testing KDE, posada a un 'pinxo' usb amb l'unetbootin.
Arrencant el PC amb l'USB creat, directament ja em va apareixer l'instal·lador de debian, i a una de les primeres pantalles es queixa de que no té connexió a internet. Em deia que no es necessària pero que la recomana per instal·lar tot actualitzat. Vaig connectar l'ordinador al router per cable de xarxa i a seguir.
A l'hora de triar el particionat de discs, vaig triar el disc sòlid com a partició / en format ext4, vaig fer una partició swap de 10GB al disc "normal" (la màquina té 8GB de RAM) i la resta del disc "normal" com a particióo /home també com ext4. D'aquesta forma ja evitaré molta escriptura al SSD, que segons diuen ess el que els 'trenca'.
Després de triar aquestes opcions, i demanar-me un usuari, la contrasenya per l'usuari root i poca cosa més, ja es va posar a instal·lar.
Un cop instal·lat, demana treure el 'pinxo' usb, i arrenca ja el sistema operatiu instal·lat, sense cap problema, en 5 segons ja m'ensenyava la pantalla de login. Això del ssd es nota moltíssim!
Després de "tunejar-lo" una mica, ja tinc un escriptori fantàstic, amb l'acceleració de la targeta intel activa.
Després de llegir un munt de webs, vaig decidir fer algun canvi per millorar l'us del disc sòlid, que son les següents:
· Desactivar l'escriptura del temps d'accés
El sistema de fitxers ext4, escriu la data i hora com un atribut de cada fitxer, sempre que s'hi accedeix. Com que no ens interessa que al disc solid s'escrigui més del compte, editem el fitxer /etc/fstab i afegim l'entrada noatime a les propietats de la partició
UUID=6884f4dc-6db7-4763-b331-ec34387a9f0a / ext4 noatime,errors=remount-ro 0 1
· Definir el sistema de fitxers temporal com a sistema en memòria
Al directori /tmp s'escriuen dades temporals dels programes, que probablement no ens facin gaire falta, i que ens podem permetre perdre a cada reinici. Per aquest motiu, definim el directori /tmp com a tmpfs, que es un sistema de fitxers virtual que escriu a la memòria. Per a fer aixó, afegim una entrada al fstab també.
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime 0 0
També vaig definir el /var/log, com a sistema de fitxers temporal. Aquí es desen els registres d'aplicació. Si una aplicació té problemes ho escriurà aquí, i podria ser que si tenim problemes al sistema ens convingués poder veure els fitxers d'aqui entre reinicis. Com que no tinc previst tenir problemes d'aquest tipus, també l'he definit com a tmpfs (si en algun moment em fes falta mantenir-ho entre reinicis, només hauria de treure la línia del fitxer)
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
Una altra particularitat dels discs sòlids es que cal fer "trim", que bàsicament es reorganitzar l'espai deixat per fitxers esborrats. Segons diverses lectures, es pot fer afegint l'opció 'discard' a la línia del fstab, però diuen que fa perdre velocitat, o bé fer que reorganitzi cada cop que apaguem o reiniciem la màquina, que es el que he fet jo. Per a això, creem un fitxer que es digui fstrim.sh a /etc/init.d i que contingui:
fstrim -v / exit 0
Després li donem permisos per a executar
chmod +x /etc/init.d/fstrim.sh
Un cop creat, fem un enllaç simbòlic a aquest fitxer dintre dels directoris /etc/rc0.d (executar al apagar), /etc/rc6.d (executar per reiniciar) amb:
ln -s /etc/init.d/fstrim.sh K30fstrim
Revisem que estigui ben creat fent ls -ltr | grep K30
i veurem que apareix l'enllaç apuntant al fitxer.
Després de fer tots aquests canvis, reiniciem per a que els canvis s'apliquin i ja ho tindrem.